Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Βασικές οδηγίες για τη συντήρηση των τροφών

1. Το μαγειρεμένο φαγητό θα πρέπει να έχει κρυώσει πριν μπει στο ψυγείο.

2. Ξεπαγώνουμε τροφές είτε στο ψυγείο, είτε στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε κρύο νερό.

3. Μην ξαναπαγώνετε το φαγητό που έχει ξεπαγώσει, γιατί επηρεάζεται η σύσταση και η γεύση του.

4. Η μαγιονέζα, το μαρούλι και σάλτσες δεν ψύχονται καλά.

5. Χρησιμοποιείστε διαφορετικές λεκάνες για να πλύνετε τροφές ζωικής προέλευσης και λαχανικά ή φρούτα.

6. Κόβετε τα κρέατα, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα λαχανικά σε διαφορετικές επιφάνειες.

7. Μη μαγειρεύετε το κρέας ή τα πουλερικά εάν δεν έχουν αποψυχθεί καλά.

8. Η απόψυξη των τροφών πρέπει να γίνεται μέσα στο ψυγείο, φυσικά σε κάποιο μαγειρικό σκεύος ώστε να μην πέσουν υγρά σε άλλες τροφές και τις μολύνουν.

9. Χρησιμοποιείστε ή βάλτε στο ψυγείο τροφές που έχετε αποψύξει.

10. Ποτέ μην ξαναψύχετε τροφές που έχετε αποψύξει.

11. Μην ξεπαγώνετε τροφές σε θερμοκρασία δωματίου. Θερμοκρασίες από 5 - 60o C και συγκεκριμένα οι 37o C ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων.

12. Χρησιμοποιείστε το φούρνο μικροκυμάτων για κατεψυγμένες τροφές μόνο όταν συνιστάται από τον κατασκευαστή.

13. Πλένετε τα φρούτα πάρα πολύ καλά.

14. Μετά το μαγείρεμα, αφήνετε το φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου πριν το τοποθετήσετε στο ψυγείο.

15. Μην τοποθετείτε τροφές ή προϊόντα στο ψυγείο πριν τα καλύψετε ή τα συσκευάσετε.

16. Εάν ευαίσθητες τροφές παραμείνουν εκτός ψυγείου έως και 2 ώρες, θα πρέπει να καταναλωθούν αμέσως ή να τοποθετηθούν στο ψυγείο. Μέσα σε 2-4 ώρες θα πρέπει να έχουν καταναλωθεί διαφορετικά απαγορεύεται η κατανάλωση ή η ψύξη τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου