Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

¨Κιβωτός Ζωής"

Σε ένα απομονωμένο νορβηγικό νησί άρχισε να κατασκευάζεται μια υπόγεια εγκατάσταση, όπου θα αποθηκευτούν σπόροι από εκατομμύρια ποικιλίες καλλιεργούμενων φυτών.


Η εγκατάσταση σχεδιάστηκε με σκοπό να λειτουργήσει σαν Κιβωτός του Νώε σε περίπτωση παγκόσμιας καταστροφής.


Η τράπεζα αυτή λέγεται "Doomsday" Seed Bank.

Ένα τούνελ από μπετόν αρμέ, σκαμμένο σε βάθος 70 μέτρων στην πλαγιά ενός βουνού στο έρημο νησί Σβάλμπαρντ, σε απόσταση περίπου 1.000 χλμ. από τον Βόρειο Πόλο, θα έχει τη δυνατότητα να προφυλάξει για χιλιάδες χρόνια δισεκατομμύρια σπόρους από τρία εκατομμύρια ποικιλίες καλλιεργήσιμων φυτών.


Η εγκατάσταση θα ελέγχεται με τηλεχειρισμό από τη Νορβηγία, ενώ το όλο πρόγραμμα θα διαχειρίζεται το Παγκόσμιο Ίδρυμα Ποικιλότητας Καλλιεργειών, με έδρα τη Ρώμη.


Οι σπόροι θα φυλάσσονται στους -18 βαθμούς Κελσίου, τη βέλτιστη θερμοκρασία για τη διατήρησή τους.



Ακόμα όμως και αν πάθουν βλάβη τα ψυκτικά μηχανήματα, τα δείγματα θα παραμείνουν υπό το μηδέν χάρη στους παγετώνες που καλύπτουν το βουνό.



Η κατασκευή του ιδιαιτέρως προσεγμένη, ώστε να αντέχει σεισμούς μεγαλύτερους των 6 Ρίχτερ, ακόμα και πυρηνική επίθεση.

Το κόστος του;

Έξι εκατομμύρια ευρώ, τα οποία κάλυψε η Νορβηγία.

Η αποστολή του όμως ανεκτίμητη: να εγγυηθεί την μακροπρόθεσμη επιβίωση θεμελιωδών καλλιεργειών και φυτών ακόμα και αν αυτά εξαφανιστούν εν όψει των σοβαρών κλιματικών αλλαγών.

Σε περίπτωση είτε ασθενειών στις καλλιέργειες, είτε πολέμων ή άλλων φυσικών καταστροφών, κάθε χώρα θα μπορεί να ζητά από την τράπεζα σπόρους, ώστε να αντικαταστήσει τυχόν χαμένες ποικιλίες.



Όπως λέει μάλιστα ο Αμερικάνος οικολόγος Κάρι Φούλερ, στον οποίο ανήκει η ιδέα της δημιουργίας του Θησαυροφυλακίου: «Στη θερμοκρασία των -18 βαθμών Κελσίου οι σπόροι σημαντικών καλλιεργειών όπως το σιτάρι, το κριθάρι, το μπιζέλι μπορούν να αντέξουν για 1.000 χρόνια.

Είναι μια μοναδική ασφάλεια ζωής για τον πλανήτη»

Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Η χοληστερόλη στη διατροφή μας

Η χοληστερόλη είναι μια κέρινη ουσία η οποία είναι αναγκαία μέσα στο σώμα για τις φυσιολογικές λειτουργίες των κυττάρων.

Το ήπαρ (συκώτι) παράγει την περισσότερη από τη χοληστερόλη στο σώμα μας και αρκετοί ιστοί παράγουν τη δική τους. Είναι απαραίτητη για τη δομή και τη λειτουργία των κυττάρων. Ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα περιέχουν σημαντικές ποσότητες χοληστερόλης. Επιπρόσθετα, η χοληστερόλη χρησιμοποιείται για τη σύνθεση ορμονών όπως οι σεξουαλικές ορμόνες τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα. Είναι αναγκαία για τη σύνθεση της χολής που συμβάλλει στην πέψη του διατροφικού λίπους των τροφών.

Στο φαγητό: η χοληστερόλη εμφανίζεται συγκεκριμένα στα ζωικά τρόφιμα και βρίσκεται σε αρκετά τρόφιμα όπως τα θαλασσινά, τα αβγά, το συκώτι, τα νεφρά, το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα πουλερικά.

Μειώνοντας τη χοληστερόλη του αίματος

Είναι γεγονός ότι τα τρόφιμα που είναι πολύ πλούσια σε χοληστερόλη, όπως τα αβγά και τα μαλάκια, συμβάλλουν στην αύξηση της χοληστερόλης αίματος. Ομως πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε κορεσμένα λίπη είναι 3 έως 5 φορές πιο επικίνδυνα για να αυξήσουν το επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα σε σύγκριση με τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε χοληστερόλη.

Ερευνα από Βρετανούς επιστήμονες έδειξε επιπρόσθετα ότι είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο το τι τρώμε αλλά και το πόσο συχνά τρώμε. Η ολική και η κακή (LDL) χοληστερόλη μέσα στο αίμα μειώνονται σημαντικά σ’ αυτούς που έτρωγαν 6 ή περισσότερες φορές την ημέρα. Αλλες έρευνες δείχνουν ότι τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα αλλάζουν ανάλογα με τις εποχές. Κατά τον χειμώνα έχουν την τάση να είναι ψηλότερα, ενώ κατά το καλοκαίρι χαμηλώνουν. Οι διαφοροποιήσεις αυτές των επιπέδων της χοληστερόλης είναι ιδιαίτερα σημαντικές στις γυναίκες και στα άτομα που έχουν υψηλή χοληστερόλη. Αυτό οφείλεται στο ότι όταν ο όγκος αίματος αυξάνεται κατά το καλοκαίρι η συγκέντρωση χοληστερόλης μειώνεται, ενώ το αντίθετο συμβαίνει κατά τον χειμώνα.

Αν και η κλινική εκδήλωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων συμβαίνει στη μέση ηλικία, η αθηροσκλήρυνση ξεκινά από την παιδική και εφηβική ηλικία. Τα παιδιά που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν αθηροσκλήρυνση κατά την ενήλικη ζωή είναι εκείνα που εμφανίζουν μη φυσιολογικά επίπεδα λιπιδίων και ιδιαίτερα στην περίπτωση που είναι παχύσαρκα.

Τρόφιμα που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα

* Δημητριακά ολικής αλέσεως και τρόφιμα υψηλά σε διαλύτες, φυτικές ίνες, όπως όσπρια, βρώμη, φρούτα και λαχανικά. Οι διαλυτές φυτικές ίνες δημιουργούν μέσα στο έντερο ένα είδος ζελατίνης που εμποδίζει την απορρόφηση της χοληστερόλης και άλλων λιπαρών μορίων. Εχει υπολογιστεί ότι 5 έως 10 γραμμάρια διαλυτών φυτικών ινών ημερησίως μειώνουν την κακή χοληστερόλη LDL κατά 5%.

* Η πρωτεΐνη της σόγιας που υπάρχει σε όλα τα παράγωγα της σόγιας μειώνει τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια αίματος. Υπολογίζεται ότι η κατανάλωση 25 έως 50 γραμμαρίων πρωτεΐνης της σόγιας καθημερινά μπορεί να μειώσει την κακή χοληστερόλη από 4 έως 8%. Επισημαίνεται ότι η σόγια περιέχει, εκτός από την πρωτεΐνη, φυτοοιστρογόνα που ενεργούν θετικά στις στεφανιαίες αρτηρίες, βοηθώντας έτσι την καρδιά.

* Λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, ο κολιός, αλλά και φυτικά έλαια (κραμβέλαιο, σησαμέλαιο, βρώσιμο λινέλαιο) ή προϊόντα αυτών (φυτικές μαργαρίνες χωρίς trans λιπαρά) επειδή είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα.

* Τα καρύδια και τα αμύγδαλα μπορούν να μειώσουν σημαντικά την κακή χοληστερόλη, όταν καταναλώνονται με μέτρο λόγω του πλούσιου θερμιδικού περιεχομένου. Ερευνες έχουν δείξει ότι τα καρύδια, όταν αντιπροσωπεύουν το 20% των θερμίδων δίαιτας για μείωση της χοληστερόλης, μπορούν να μειώσουν κατά 12% την κακή χοληστερόλη LDL.

* Καταναλώστε πιο υγιεινά λίπη / έλαια αλλά καταναλώστε τα φειδωλά, όπως το ελαιόλαδο με μεγάλη περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα (κυρίως ελαϊκό οξύ).

* Εάν ακόμα πασχίζετε να μειώσετε τα επίπεδα της χοληστερόλης και/ ή έχετε βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό σε παθήσεις της καρδιάς, πρέπει να σκεφτείτε τροφές εμπλουτισμένες με φυτικές στερόλες, όπως μαργαρίνες, γάλα και γιαούρτι. Οι φυτικές στερόλες έχουν παρόμοια δομή με τη χοληστερόλη. Στο έντερο, όταν βρίσκονται σε υψηλές συγκεντρώσεις, ανταγωνίζονται τη χοληστερόλη και εμποδίζουν την απορρόφησή της. Η καθημερινή κατανάλωση 2 γραμμαρίων φυτικών στερολών έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την κακή χοληστερόλη LDL κατά 10%-15%. Αυτή είναι σύσταση του NCEP (Εθνικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τη Χοληστερόλη στις ΗΠΑ) και του ΑΗΑ (Αμερικανική Ενωση Καρδιολογίας).

Πηγή : www.enet.gr

Παραγωγή βιοκαυσίμων τώρα και από ελαττωματικά καρπούζια

Αντί να καταλήγουν στη χωματερή ή να γίνονται λίπασμα, τα ελαττωματικά καρπούζια μπορούν να χρησιμοποιούνται για την παραγωγή διατροφικών συμπληρωμάτων και βιοκαυσίμων, εκτιμούν ερευνητές του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας.

«Περίπου το 20% της ετήσιας σοδειάς καρπουζιού αφήνεται στο χωράφι εξαιτίας επιφανειακών δυσχρωμιών ή παραμορφώσεων. Δείξαμε ότι ο χυμός αυτών των καρπουζιών είναι πηγή σακχάρων που μπορούν να υποστούν άμεσα ζύμωση» αναφέρει ο επικεφαλής των ερευνητών Ουέιν Φις.

Η μέθοδος που ανέπτυξε η ομάδα του αποδίδει 0,4 γραμμάρια καύσιμης βιοαιθανόλης ανά γραμμάριο σακχάρων καρπουζιού.

Πριν ακόμα δοθεί για ζύμωση, ο χυμός του καρπουζιού μπορεί να υποβληθεί σε ειδική επεξεργασία για την απομόνωση λυκοπένιου και L-κιτρουλλίνης, δύο διατροφικών συμπληρωμάτων για τα οποία υπάρχει αρκετή ζήτηση ώστε η μέθοδος να είναι οικονομικά βιώσιμη.

Το λυκοπένιο, η ουσία που δίνει το κόκκινο χρώμα στο καρπούζι και την τομάτα, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, ενώ η κιτρουλλίνη έχει την ιδιότητα να διαστέλλει τα αγγεία και ίσως αποδειχθεί χρήσιμη κατά της υπέρτασης.

Η έρευνα δημοσιεύεται στην ανοιχτή επιθεώρηση Biotechnology for Biofuels.

Πηγή : in.gr

Νέο ένζυμο για την παραγωγή βιοκαυσίμων από γεωργικά παραπροϊόντα

Δανική εταιρεία βιοτεχνολογίας σχεδιάζει να αξιοποιήσει εμπορικά ένα ένζυμο για το οποίο υποστηρίζει ότι θα επιτρέψει την παραγωγή βιοαιθανόλης από γεωργικά απόβλητα σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές.

Το κατοχυρωμένο ένζυμο, με την ονομασία Cellic CΤec2, διασπά την κυτταρίνη των φυτικών κυττάρων σε απλά σάκχαρα, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να υποστούν ζύμωση με συμβατικές διαδικασίες για την παραγωγή οινοπνεύματος.

Το παραγόμενο βιοκαύσιμο εκτιμάται ότι θα κοστίζει γύρω στα 0,37 ανά λίτρο, ποσό συγκρίσιμο με τις τιμές της βενζίνης και της συμβατικής αιθανόλης, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με την εταιρεία Novozymes που ανέπτυξε το ένζυμο, η τιμή θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω και να επιτρέψει τελικά τη δημιουργία μιας νέας βιομηχανίας που θα δημιουργήσει έως και 1,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ έως το 2022.

Έπειτα από δέκα χρόνια ερευνών, η Novozymes ελπίζει τώρα ότι η παραγωγή αιθανόλης από κυτταρίνη σε μεγάλη κλίμακα θα ξεκινήσει το 2011.

Μετά την ανακοίνωση της εταιρείας, η τιμή της μετοχής της στο χρηματιστήριο της Δανίας ανέβηκε κατά 4,8% στις 567 κορώνες (76,2 ευρώ).

Ως πρώτη ύλη στην παραγωγή θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πριονίδια, άχυρο ή στελέχη καλαμποκιών, μεταξύ άλλων.

Πηγή : in.gr

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Γιατί τα φύλλα της μιμόζας αντιδρούν στο άγγιγμά μας;

Τα φύλλα της μιμόζας Mimosa pudica, γνωστής και ως Ευαίσθητο φυτό ή Μη μου άπτου, κάθε βράδυ διπλώνουν και «κρεμούν», για να ανοίξουν ξανά το ξημέρωμα. Την ίδια αντίδραση αλλά με πιο γρήγορους ρυθμούς έχουν και αν τα αγγίξουμε ή τα κουνήσουμε.

Πιθανόν όμως αυτά τα δύο χαρακτηριστικά αναπτύχτηκαν ξεχωριστά. Πολλά είναι εκείνα τα φυτά που «κλείνουν» τη νύχτα, συνήθως για να προστατεύσουν τη γύρη τους ή να περιορίσουν την απώλεια νερού τις ώρες που τα φύλλα δεν κάνουν φωτοσύνθεση.

Το γένος Mimosa είναι ένα θαμνώδες, έρπον φυτό, ιδιαίτερα δελεαστικό για ζώα βοσκής. Φαίνεται, λοιπόν, ότι σε κάποιο εξελικτικό στάδιο μια μιμόζα έκλεισε ως αντίδραση στο άγγιγμα κάποιου ζώου. Με αυτό τον τρόπο το ξεγέλασε, δίνοντάς του την εντύπωση ότι είναι μαραμένη. Εφόσον, λοιπόν, με αυτόν τον τρόπο μπορούσε να αποθαρρύνει τους εχθρούς της, πιθανότατα τα «ευαίσθητα» γονίδια άρχισαν να εξαπλώνονται δημιουργώντας τελικά ένα νέο είδος.

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Βασικές οδηγίες για τη συντήρηση των τροφών

1. Το μαγειρεμένο φαγητό θα πρέπει να έχει κρυώσει πριν μπει στο ψυγείο.

2. Ξεπαγώνουμε τροφές είτε στο ψυγείο, είτε στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε κρύο νερό.

3. Μην ξαναπαγώνετε το φαγητό που έχει ξεπαγώσει, γιατί επηρεάζεται η σύσταση και η γεύση του.

4. Η μαγιονέζα, το μαρούλι και σάλτσες δεν ψύχονται καλά.

5. Χρησιμοποιείστε διαφορετικές λεκάνες για να πλύνετε τροφές ζωικής προέλευσης και λαχανικά ή φρούτα.

6. Κόβετε τα κρέατα, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα λαχανικά σε διαφορετικές επιφάνειες.

7. Μη μαγειρεύετε το κρέας ή τα πουλερικά εάν δεν έχουν αποψυχθεί καλά.

8. Η απόψυξη των τροφών πρέπει να γίνεται μέσα στο ψυγείο, φυσικά σε κάποιο μαγειρικό σκεύος ώστε να μην πέσουν υγρά σε άλλες τροφές και τις μολύνουν.

9. Χρησιμοποιείστε ή βάλτε στο ψυγείο τροφές που έχετε αποψύξει.

10. Ποτέ μην ξαναψύχετε τροφές που έχετε αποψύξει.

11. Μην ξεπαγώνετε τροφές σε θερμοκρασία δωματίου. Θερμοκρασίες από 5 - 60o C και συγκεκριμένα οι 37o C ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων.

12. Χρησιμοποιείστε το φούρνο μικροκυμάτων για κατεψυγμένες τροφές μόνο όταν συνιστάται από τον κατασκευαστή.

13. Πλένετε τα φρούτα πάρα πολύ καλά.

14. Μετά το μαγείρεμα, αφήνετε το φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου πριν το τοποθετήσετε στο ψυγείο.

15. Μην τοποθετείτε τροφές ή προϊόντα στο ψυγείο πριν τα καλύψετε ή τα συσκευάσετε.

16. Εάν ευαίσθητες τροφές παραμείνουν εκτός ψυγείου έως και 2 ώρες, θα πρέπει να καταναλωθούν αμέσως ή να τοποθετηθούν στο ψυγείο. Μέσα σε 2-4 ώρες θα πρέπει να έχουν καταναλωθεί διαφορετικά απαγορεύεται η κατανάλωση ή η ψύξη τους.

Το κρέας του μέλλοντος

Μετά τη δημιουργία τεχνητού κρέατος ψαριού από μυικά κύτταρα, ολλανδοί επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν και τεχνητό χοιρινό κρέας, ευελπιστώντας σε μία πενταετία να έχουν καταφέρει να το διαθέσουν στην αγορά.

Ο τελικός στόχος των ερευνητών είναι να παραχθούν μπριζόλες ή χάμπουργκερ εργαστηρίου, μια εξέλιξη που, όπως υποστηρίζουν, θα απαλλάξει την ανθρωπότητα από το πολλαπλό βάρος της εκτεταμένης κτηνοτροφίας και της βιομηχανικής εκτροφής ζώων (με συνέπειες για το περιβάλλον, την ευημερία των ζώων, την υγεία των ανθρώπων κ.α.). Ακόμα, ευελπιστούν ότι το εργαστηριακό κρέας θα βοηθήσει στη διατροφή των πεινασμένων του πλανήτη.

Οργανώσεις φυτοφάγων και προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους γι΄ αυτή την εξέλιξη, δηλώνοντας ότι δεν έχουν καμία ηθική αντίρρηση εφόσον το κρέας δεν προέρχεται από νεκρό ζώο.

Οι ερευνητές απομόνωσαν κύτταρα από το μυ ενός ζωντανού χοίρου, τα οποία στη συνέχεια πολλαπλασίασαν και τελικά αναδημιούργησαν στο εργαστήριο νέο μυϊκό χοιρινό ιστό.

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες έχουν δημιουργήσει μόνο πολύ μικρά κομμάτια σκελετικού χοιρινού μυ (από μπούτι), σε μέγεθος περίπου μισού νυχιού. Ακόμα όμως και αυτά τα μικρά κομμάτια κρέας θα μπορούσαν ήδη να τοποθετηθούν σε σάλτσες ή πίτσες, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες.

Η αναδημιουργία όμως μιας τεχνητής μπριζόλας θα απαιτούσε μια πολύ μεγαλύτερης κλίμακας εργαστηριακή παραγωγή, που προς το παρόν δεν είναι εφικτή. Ένα βασικό εμπόδιο που πρέπει να υπερπηδηθεί είναι να βρεθεί ένας τρόπος για φυσική "άσκηση" του τεχνητού μυ.

Οι εκτιμήσεις είναι ότι αν ποτέ καταστεί εφικτή η εργαστηριακή παραγωγή κρέατος σε μεγάλα μεγέθη και ποσότητες, οι επιστήμονες θα επιλέξουν κατ' αρχήν να δημιουργήσουν κρέας από μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο και ψάρι.


Πολύς ακόμα χρόνος

Οι ολλανδοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι μπορούν να υπερπηδηθούν οι φόβοι και οι αντιρρήσεις των καταναλωτών για την αγορά εργαστηριακού κρέατος.

Αν, για παράδειγμα, όπως είπαν, στο μέλλον τα προϊόντα του φυσικού κρέατος, με βάση μια νέα νομοθεσία, φέρουν πάνω τους την ετικέτα προειδοποίησης "Προσοχή, έχουν σκοτωθεί ζώα γι' αυτό το προϊόν", σταδιακά η νοοτροπία του κοινού θα άλλαζε υπέρ του εργαστηριακού κρέατος.

Παραδέχτηκαν, πάντως, ότι θα χρειαστεί πολύς ακόμα χρόνος μέχρι να παραχθεί ένα προϊόν εργαστηριακού κρέατος που να είναι ανταγωνιστικό με το σημερινό φυσικό κρέας.



Πηγή: skai.gr

Iron Is an Essential Cause of Fishy Aftertaste Formation in Wine and Seafood Pairing

Fishy aftertaste is sometimes perceived in wine with fish and seafood pairing. However, what component of wine clashes with seafood or what compound contributes to the unpleasant fishy aftertaste in the mouth remains an open problem.
First, intensities of unpleasant fishy aftertaste of wine and dried scallop pairings were rated by sensory analysis.
Second, components of the wines were analyzed. Strong positive correlations were found between the intensity of fishy aftertaste and the concentration of both total iron and ferrous ion. Moreover, the intensity of fishy aftertaste was increased by the addition of ferrous ion in model wine and suppressed by the chelation of ferrous ion in red wine.
Third, potent volatile compounds of fishy aftertaste, such as hexanal, heptanal, 1-octen-3-one, (E,Z)-2,4-heptadienal, nonanal, and decanal, were determined by gas chromatography−olfactometry and gas chromatography−mass spectrometry in dried scallop soaked in red wine. The formations of these compounds depended on the dose of ferrous ion in the model wine.
These results suggest that ferrous ion is a key compound of the formation of fishy aftertaste in wine and seafood pairing within the concentration range commonly found in wine.

http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf901656k

Γιατί το κόκκινο κρασί δεν ταιριάζει με το ψάρι;

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο "Journal of Agricultural and Food Chemistry", Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο σίδηρος που περιέχεται στο κόκκινο κρασί, αντιδρά με συγκεκριμένες ουσίες στα θαλασσινά και παράγει μια άσχημη γεύση στο στόμα, που σε πολλούς ανθρώπους ισοδυναμεί με έντονη ψαρίλα. Όσο περισσότερο σίδηρο περιέχει ένα κρασί, τόσο πιο έντονη είναι η επίγευση της ψαρίλας και τόσο πιο πικρή και "μεταλλική" η αίσθηση που μένει στο στόμα.
Αντίθετα, κρασιά με χαμηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο ταιριάζουν με τα θαλασσινά. Άλλωστε και ένας από τους βασικούς κανόνες της διατροφής είναι ότι όταν τρώμε ψάρια και γενικά θαλασσινά, δεν τα συνοδεύουμε με κόκκινο αλλά με άσπρο κρασί.
Όσον αφορά την ποσότητα σιδήρου σε ένα κρασί, αυτή εξαρτάται από τη σύνθεση του εδάφους όπου καλλιεργήθηκε το αμπέλι, από τη σκόνη πάνω στα σταφύλια, από την πιθανή μόλυνση κατά τον τρύγο, την μεταφορά και την σύνθλιψη, καθώς και από τις συνθήκες κατά τη ζύμωση.